11 tõestatud kasu tervisele küüslaugu

Siin on 11 viisi, kuidas küüslauk meie tervisele kasulik on, nagu on kinnitanud uuringud.

1. Küüslauk sisaldab alitsiini, millel on võimsad tervendavad omadused

Küüslauk on taim perekonnast allium (sibul).

See on lähedalt seotud sibula, šalottsibula ja porrulauguga.

Ta kasvab paljudes maailma piirkondades ja on tänu oma tugevale lõhnale ja meeldivale maitsele väga populaarne roogade koostisosa.

Kuid iidsetel aegadel kasutati küüslauku peamiselt selle tervist parandavate ja meditsiiniliste omaduste tõttu.

Selle kasutamine on dokumenteeritud kõigis suurtes tsivilisatsioonides, sealhulgas egiptlaste, babüloonlaste, vanade kreeklaste, roomlaste ja hiinlaste poolt.

Nii näeb küüslauk välja:

Kogu "pead" nimetatakse küüslaugusibulaks ja üksikuid segmente küüslauguküünteks. Ühes sibulas on tavaliselt umbes 10-20 nelki.

Tänapäeval on teada, et enamik küüslaugu kasulikkust tervisele tuleneb ühest väävliühendist, mis moodustub küüslauguküünte purustamisel, purustamisel või närimisel.

Seda ainet nimetatakse alliciniks ja see on vastutav ka küüslaugu iseloomuliku lõhna eest.

Allicin satub organismi seedetrakti kaudu, kus algab selle võimas bioloogiline toime.

Võtmesõna: Küüslauk on sibulate perekonda kuuluv taim, mida kasvatatakse selle toitumis- ja terviseomaduste tõttu. See sisaldab suures koguses väävliühendit alliciini, millel arvatakse olevat eriti tugev mõju inimese tervisele.

2. Küüslauk on kõrge toiteväärtusega, kuid väga madala kalorsusega

Vaatamata oma väga madalale kalorisisaldusele on küüslauk uskumatult väärtuslik osa meie toidust.

100 grammi küüslauku sisaldab:

  • Mangaan: 82% IDD-st;
  • B6-vitamiin: 61% IDD-st;
  • C-vitamiin: 54% IDD-st;
  • Seleen: 21% IDD-st;
  • kiudained: 2,1 grammi;
  • suhteliselt kõrge kaltsiumi, vase, kaaliumi, fosfori, raua ja B1-vitamiini sisaldus.

Küüslauk sisaldab väikestes kogustes ka mitmesuguseid muid toitaineid. Tegelikult võib öelda, et see sisaldab natuke kõike, mida me vajame.

Ja seda kõike vaid 42 kalori 100 g toote kohta, 1,8 grammi valku ja 9 grammi kiudaineid.

Kokkuvõttes on küüslauk madala kalorsusega, kuid kõrge C-vitamiini, B6-vitamiini ja mangaani sisaldusega. See sisaldab ka väikestes kogustes muid väärtuslikke toitaineid.

3. Küüslauk on tõhus haiguste, sealhulgas külmetushaiguste vastu

Küüslauk on tuntud immuunsüsteemi tugevdajana.

Ühes suures 12-nädalases uuringus täheldati külmetushaiguste vähenemist 63% võrra, kui küüslauku tarbiti iga päev võrreldes platseeborühmaga.

Küüslauku tarbinud osalejate rühmas vähenes ka külmetushaiguse sümptomite keskmine kestus 70%, 5 päevalt vaid pooleteise päevani.

Teine uuring näitas, et suurenenud küüslauguekstrakti tarbimine (2,56 grammi päevas) võib vähendada külmetushaiguse või gripi kestust 61% võrra.

Kui teil on sageli külmetushaigusi, on küüslaugu lisamine teie toidule tõenäoliselt kasulik.

Kokkuvõttes aitab küüslaugu söömine ennetada ja vähendada selliste tavaliste haiguste nagu gripp ja külmetushaigused raskusastet.

4. Küüslaugu toimeained võivad alandada vererõhku

Südame- ja veresoonkonnahaigused, sealhulgas südameinfarkt ja insult, on üks levinumaid surma põhjuseid kogu maailmas.

Kõrge vererõhk ehk hüpertensioon on nende haiguste üks peamisi põhjusi.

Kliinilised uuringud näitavad, et küüslaugu söömine alandab oluliselt vererõhku kõrge vererõhuga inimestel.

Ühes sellises uuringus leiti, et 24 nädala jooksul 600-1 500 mg küüslauguekstrakti püsivalt vabastatav annus oli vererõhu langetamisel sama tõhus kui ravim atenolool.

Soovitud tulemuste saavutamiseks peaksid toidulisandite annused olema suhteliselt suured. Allicini kogus peaks olema võrdne umbes nelja küüslauguküünega päevas.

Lõpptulemus: arvatakse, et küüslaugu tarbimine suurtes annustes normaliseerib vererõhku hüpertensiivsetel inimestel. Mõnel juhul võib selle lisamine dieeti olla sama tõhus kui tavalised ravimid.

5. Küüslauk normaliseerib kolesteroolitaset, vähendades seeläbi südame-veresoonkonna haiguste riski

Küüslauk võib vähendada kogu- ja LDL (madala tihedusega lipoproteiinide) kolesterooli taset.

On oletatud, et kõrgenenud kolesteroolisisaldusega inimeste puhul vähendab küüslaugu lisamine toidule üldkolesterooli ja/või LDL-kolesterooli sisaldust umbes 10-15% võrra.

Vaadeldes LDL ("halb") ja HDL (suure tihedusega lipoproteiin või "hea") kolesterooli eraldi, vähendab küüslauk LDL-i, kuid ei avalda veenvat mõju HDL-le.

Arvatakse, et küüslauk ei vähenda triglütseriidide kontsentratsiooni, mis on teine teadaolev südamehaiguste riskitegur.

Lõpptulemus: oletatakse, et küüslaugu tarbimine vähendab nii üld- kui ka LDL-kolesterooli kontsentratsiooni, eriti kõrgenenud kolesteroolitasemega inimestel. HDL-kolesterooli ja triglütseriidide kontsentratsioonid ei ole mõjutatud.

6. Küüslauk sisaldab antioksüdante, mis võivad aidata ennetada Alzheimeri tõve ja dementsuse teket

Vabade radikaalide põhjustatud oksüdatiivsed kahjustused aitavad kaasa vananemisprotsessile.

Küüslauk sisaldab antioksüdante, mis tugevdavad organismi kaitsemehhanisme oksüdatiivsete kahjustuste vastu.

On näidatud, et küüslaugulisandite suured annused suurendavad antioksüdantseid ensüüme inimkehas ja vähendavad märkimisväärselt oksüdatiivset stressi kõrge vererõhuga inimestel.

Kolesterooli vähendamise ja vererõhu normaliseerimise kombineeritud mõju ning antioksüdantide omadused võivad aidata ennetada erinevate levinud ajuhäirete, sealhulgas Alzheimeri tõve teket.

Lõpptulemus: küüslauk sisaldab antioksüdante, mis kaitsevad rakukahjustuste ja vananemise eest. Need võivad vähendada ka Alzheimeri tõve tekkimise riski.

7. Küüslauk võib aidata teil kauem elada

Erinevate toitude või ainete mõju inimese pikaealisusele on peaaegu võimatu tõestada.

Arvestades küüslaugu kasulikku mõju elutähtsatele riskiteguritele, nagu näiteks vererõhk, on loogiline järeldada, et küüslaugu söömine võib aidata teil elada kauem.

Sama oluline on asjaolu, et küüslauk võib võidelda nakkushaiguste vastu, sest eespool nimetatud tegurid on sagedased surma põhjused, eriti eakatel või nõrgestatud immuunsüsteemiga inimestel.

Kokkuvõttes on teada, et küüslaugul on kasulik mõju levinud krooniliste haiguste põhjuste vähendamisele, mis viitab sellele, et see aitab kaasa pikemale elueale.

8. Küüslauk toidus võib parandada füüsilist jõudlust

Küüslauk oli kunagi üks esimesi "jõudlust suurendavaid" aineid.

Traditsiooniliselt kasutati seda vanades kultuurides väsimuse vähendamiseks ja töötajate töövõime parandamiseks.

Samuti tasub märkida, et küüslauk antiik-Kreekas olümpiavõitjatele.

Näriliste uuringutes on tõepoolest täheldatud, et küüslauk parandab füüsilist võimekust, kuid inimestel on tehtud väga vähe sarnaseid uuringuid.

Ühes sellises uuringus nägid südamehaiguste all kannatavad osalejad, kes tarbisid 6 nädala jooksul küüslauguõli, et südame löögisageduse tipptase vähenes 12% ja füüsiline jõudlus paranes.

Üheksa võistlusjalgratturit hõlmavas uuringus ei täheldatud siiski füüsilise jõudluse paranemist.

Teised uuringud on näidanud, et küüslauk võib vähendada treeningust tingitud väsimust.

Kokkuvõttes on täheldatud, et küüslauk parandab füüsilist võimekust katseloomadel ja südamehaigustega inimestel; järeldused selle mõju kohta tervetele inimestele ei ole veel lõplikud.

9. Küüslaugu söömine võib aidata eemaldada organismist kahjulikke metalle

On tõestatud, et küüslaugu väävliühendid kaitsevad raskmetallimürgistuse korral organikahjustuste eest.

Neljanädalases uuringus, mis viidi läbi autoakude tehase töötajatega (liigne kokkupuude pliiga), leiti, et küüslauk vähendas vere pliisisaldust 19% võrra. Samuti vähendas see mitmeid pliimürgistuse sümptomeid, sealhulgas peavalu ja kõrget vererõhku.

Kolm annust küüslauku päevas olid sümptomite vähendamisel tõhusamad kui ravim D-penitsillamiin.

Viimane sõna: üks uuring näitab, et küüslauk vähendab oluliselt plii kahjulikku mõju organismile ja sellega seotud sümptomeid.

10. Küüslauk võib parandada luude tervist

Praegu ei ole veel ühtegi uuringut läbi viidud küüslaugu mõju kohta luumassi vähendamisele inimestel.

Siiski on näriliste uuringutes täheldatud, et see minimeerib luukadu, suurendades naistel östrogeeni taset.

Ühes teises uuringus, milles osalesid menopausis naised, täheldati, et kuiva küüslaugu ekstrakti (mis vastab 2 grammile värskele küüslaugule) igapäevane tarbimine vähendas märkimisväärselt östrogeenipuuduse markeri esinemist.

Seega võib järeldada, et küüslaugul on soodne mõju naiste luutervisele.

Lisaks on täheldatud, et sellised toiduained nagu küüslauk ja sibul mõjuvad soodsalt osteoartriidiga patsientide tervisele.

Lõppsõna : on täheldatud, et küüslauk annab naissoost närilistel mitmeid eeliseid luude tervisele, suurendades östrogeeni taset, kuid nende tähelepanekute kinnitamiseks on vaja täiendavaid uuringuid inimestel.

11. Küüslauku on lihtne süüa ja see maitseb hästi

Kuigi selle nimekirja viimane punkt ei ole tervisele kasulik, ei ole see aspekt vähem tähtis.

See on asjaolu, et küüslauku on väga lihtne lisada dieeti ja maitseb suurepäraselt.

See sobib enamiku soolaste roogade, eriti aga suppide ja kastmete juurde. Küüslaugu tugev maitse lisab ka õrnadele retseptidele meeldiva nüansi.

Küüslauku saab osta mitmel erineval kujul, alates tervetest küüslauguküüntest ja homogeensetest pastadest kuni pulbrite ja toidulisanditeni, nagu küüslauguekstrakt ja küüslaukõli.

Minimaalne efektiivne annus meditsiinilistel eesmärkidel on üks nelk kaks või kolm korda päevas söögikordade vahel.

Siiski on küüslaugu söömisel ka varjukülg - näiteks põhjustab see halba hingeõhku. Samuti on mõned inimesed küüslaugu suhtes allergilised.

Kui teil on verejooksuga seotud haigused või te võtate verd vedeldavaid ravimeid, pidage enne küüslaugu tarbimise suurendamist nõu oma arstiga.

Toimeaine allicin vabaneb ainult siis, kui värske küüslauk purustatakse või muul viisil purustatakse. Kui see on enne purustamist keedetud, on selle kasulikkus tervisele vähem tõhus.

Seetõttu on parim viis küüslaugu kasutamiseks värske või purustades ja purustades seda enne retseptidesse lisamist mõnda aega.

Üks kõige mugavamaid viise küüslaugu kasutamiseks on purustada paar küüslauguküünt küüslaugupressis, seejärel segada need ekstra neitsioliiviõli ja näpuotsaga soola. Sellest saab tervisliku ja eriti maitsva kastme.

12. Mida veel?

Juba tuhandeid aastaid on inimesed uskunud, et küüslaugul on raviomadusi. Nüüd on meil teaduslikud tõendid.


Jäta kommentaar

Pange tähele, et kommentaarid tuleb enne nende avaldamist heaks kiita.