Madala suhkrusisaldusega valguribad: pilk polüoolidele või suhkrualkoholidele

Ajal, mil sporditoitude ja aktiivse elustiili abivahendite tööstuses valitseb tihe konkurents ja üha enam inimesi teeb teadlikke tervislikke eluviisi valikuid, peavad kaubamärgid pakkuma tarbijatele toidulisandeid ja suupisteid, mis ei ole mitte ainult maitsvad, vaid ka toiteväärtusega.

Polüoolid on üks koostisosi, mida kasutatakse üha enam valgurataste tootmisel. Aga mis on need polüoolid? Need on suhkruasendajana kasutatavad hüdrogeenitud süsivesikud, mida leidub looduslikult puuviljades ja marjades.

Polüoolid on suhkruvabad magusained. Polüoolid on süsivesikud, mitte suhkrud. Neid kasutatakse täpselt samas koguses nagu suhkruid, erinevalt atsesulfaamkaaliumist, aspartaamist, sahhariinist ja sukraloosist, mida kasutatakse tootmises väga väikestes kogustes.

Suhkruasendajad (polüoolid) sisaldavad grammi kohta vähem kaloreid kui suhkur, ei põhjusta hammaste lagunemist ega põhjusta veresuhkru järsku tõusu. Kuna need annavad tõeliselt hea maitse, saavad inimesed mitmekesistada oma tervislikku toitumist ilma magusaid maitseid oma igapäevasest toidust välja jätmata.

Polüoole sisaldavate toodete eelised võrreldes suhkrut sisaldavate toodetega:

  • Ei soodusta õõnsuste teket (hammaste tervist toetav);
  • Madal glükeemiline indeks (oluline diabeedi või südame-veresoonkonna haigustega inimeste jaoks);
  • Vähene energia (eriti oluline teie dieedi jaoks, vähendades kaloraaži);
  • aeglaselt lahustuvad süsivesikud.

Kuna polüoolid liigitatakse siiski aeglaselt lahustuvate süsivesikute hulka, soovitatakse täiskasvanutel tarbida mitte rohkem kui 40-50 g polüooli sisaldavaid tooteid päevas või 30 g polüoole päevas, et vältida ebamugavustunnet seedetraktis.

Seedetrakti vaevuste sümptomid, kui neid esineb, on tavaliselt kerged ja ajutised. Kui inimesel on tundlikum seedesüsteem, peaks ta tarbima vähem polüoolisisaldusega tooteid. Enamik inimesi kohaneb tavaliselt mõne päeva jooksul, sarnaselt kiudainerikka toidu söömisega. Diabeedi diagnoosiga inimesed peaksid lisama oma dieeti väga väikestes kogustes polüoole sisaldavaid madala rasvasisaldusega toiduaineid ja suurendama nende tarbimist järk-järgult vastavalt arsti juhistele.

Tundub, et polüoolide kasutamine toiduainete koostises suureneb, et vähendada suhkru tarbimist ja seeläbi meelitada rohkem tarbijaid. Sportlaste jaoks, kes tarbivad päeva jooksul palju energiat, ei tähenda kõrgema suhkrusisaldusega vahepalade söömine kindlasti maailma lõppu, vaid aitab taastada nii lihaskiude kui ka jõu- ja energiavarusid. Tarbijad peaksid siiski meeles pidama, et kõrge polüoolisisaldusega toitumine võib põhjustada kõrvaltoimeid.


Jäta kommentaar

Pange tähele, et kommentaarid tuleb enne nende avaldamist heaks kiita.