E-vitamiin: selle tähtsus ja soovitatav päevane tarbimine

E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mis esineb looduslikult kaheksas vormis: neli tokoferooli (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-) ja neli tokotrienooli (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-). Kuigi kõik võivad organismi imenduda, on alfa-tokoferool ainus metaboolselt aktiivne E-vitamiini vorm. [1,2,3,4].

E-vitamiini peamine ülesanne on toimida antioksüdandina, kontrollides vabade radikaalide toimet. Vabad radikaalid on väga ebastabiilsed molekulid, mis tekivad organismi normaalsete ainevahetusprotsesside või keskkonnateguritega, näiteks suitsuga kokkupuutumise tagajärjel. Kuimeie organismi mehhanismid ei suuda piisavalt tõhusalt toimida, et stabiliseerida vabade radikaalide teket, tekib oksüdatiivne stress, mis aitab kaasa varasele vananemisele ja degeneratiivsete haiguste, näiteks pahaloomuliste haiguste ja ateroskleroosi tekkimisele [1, 2].

E-vitamiini peamised funktsioonid

  • Stabiliseerivad rakumembraane ja kaitsevad rakke vabade radikaalide eest;
  • Kaitseb kopsusid keskkonnast tulenevate oksüdatiivsete kahjustuste eest;
  • Aitab ennetada pahaloomuliste kasvajate teket, kaitstes rakke DNA-mutatsioonide eest;
  • Aitab ennetada südame-veresoonkonna haiguste teket, kaitstes organismi lipiidide peroksüdatsiooni eest (vabade radikaalide põhjustatud kahjustused, mis aitavad kaasa ateroskleroosi arengule);
  • Silmade, maksa, piimanäärmete ja lihaskoe kaitse;
  • Aitab antioksüdantide toimele beetakaroteeni [2].

E-vitamiini puudusest põhjustatud terviseprobleemid

E-vitamiini puudus on väga haruldane. See tekib tavaliselt E-vitamiini ainevahetuse geneetiliste muutuste, rasvade imendumishäirete või ebapiisava valgusisaldusega toitumise tagajärjel. E-vitamiini leidub aga tavaliselt rasvases toidus ja see imendub organismis kergemini, kui seda tarbitakse rasvarikaste toiduainetega; selle imendumine võib olla häiritud ainult madala rasvasisaldusega dieeti järgivatel inimestel [1].

E-vitamiini puuduse tunnused ja sümptomid

  • Perifeerne neuropaatia (tundlikkuse kadumine) - peamine sümptom;
  • Ataxia (liigutuste halb koordinatsioon);
  • Müopaatia (lihasnõrkus);
  • Pigmentaarne retinopaatia (degeneratiivne võrkkesta haigus);
  • Erütrotsüütide funktsiooni halvenemine [1].

E-vitamiini sisaldus toidus

  • Taimeõlid (sealhulgas oliiviõli);
  • Töötlemata hommikusöögiviljad;
  • Mandlid, sarapuupähklid, maapähklid, männipähklid ja kreeka pähklid;
  • Seemned;
  • Liha (eriti rasvane osa) [1];
  • Munad;
  • Lõhe;
  • Bataadid.

Toidu valmistamine, säilitamine ja töötlemine vähendab E-vitamiini kontsentratsiooni tootes, kuna see puutub kokku hapniku, valguse ja kuumusega [2]. Seetõttu on soovitatav süüa neid toiduaineid võimaluse korral nende loomulikul kujul. Pidage meeles, et E-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mistõttu see imendub paremini, kui seda võetakse koos rasvade sisaldava toiduga [1]. Kui te võtate E-vitamiini toidulisandeid, soovitame neid võtta söögi ajal koos rasvade sisaldava toiduga, et soodustada imendumist.

E-vitamiini soovitatav päevane tarbimine

Mitmed uuringud näitavad, et E-vitamiini tarbimine on ebapiisav [2, 6, 7]. USAs 2004. aastal läbi viidud uuring näitas, et 90% Põhja-Ameerika elanikest ei saa E-vitamiini soovitatud päevast kogust. [7].

Elufaas

Vanus

Mehed

Naised

Lapsed

0-6 kuud

4 mg/päevas

4 mg/päevas

Lapsed

7-12 kuud

5 mg/päevas

5 mg/päevas

Laps

1-3 aastat

6 mg/päevas

6 mg/päevas

Laps

4-8 aastat

7 mg/päevas

7 mg/päevas

Laps

9-13 aastat

11 mg/päevas

11 mg/päevas

Noorukid

14-18 aastat

15 mg/päevas

15 mg/päevas

Täiskasvanud

19 aastat ja vanemad

15 mg/päevas

15 mg/päevas

Rasedad naised

Kõik vanused

-

15 mg/päevas

Imetavad naised

Kõik vanused

-

19 mg/päevas

Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Toitumisameti (Meditsiiniinstituudi) võrdlusväärtused [1].

Tellige E-vitamiini meie veebipoest.

Viited:

  1. E-vitamiin. C-vitamiini, E-vitamiini, seleeni ja karotenoidide dieetiline võrdluskogus, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, Washington D.C.: National Academy Press; 2000:186-283.
  2. Insel P, Turner RE, Rozz D. Nutrition. 2ª ed.; 2004. p. 380-85.
  3. Azzi, A. Paljud tokoferoolid, üks E-vitamiin. Molecular Aspects of Medicine, 2017. S0098-2997(17).
  4. Traber, M.G.. E-vitamiini kasutamine. Biofactors, 1999. 10(2-3):115-20.
  5. Table da Composição de Alimentos. Centro de Segurança Alimentar e Nutrição, Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge; 2007.
  6. Ahuja, J.K. & Goldman, J.D. & Moshfegh. A.J. E-vitamiini toitumise hetkeseis. New Yorgi Teaduste Akadeemia aastaraamat, 2004. 1031:387-90.
  7. Maras, J.E. et. al. al., Alfa-tokoferooli tarbimine on USA täiskasvanute seas piiratud. Journal of the American Dietetic Association, 2004. 104(4):567-75.

Jäta kommentaar

Pange tähele, et kommentaarid tuleb enne nende avaldamist heaks kiita.