Mine sisu juurde
Menüü
L-glicīns: ieguvumi un riski

L-glütsiin: kasu ja riskid

On olemas 22 aminohapet, mis on olulised keha nõuetekohaseks toimimiseks ja valkude sünteesiks. Glütsiin on neist lihtsaim ja väikseim - selle külgahel koosneb ühest vesinikuaatomist. See on inimkeha valkudes ja ensüümides kõige sagedamini esinev aminohape.

L-glütsiin on asendatav aminohape, mis tähendab, et teie keha suudab seda sünteesida, kui ta ei saa seda toidust piisavalt. L-glütsiin on kõige lihtsam aminohape, kuid sugugi mitte kõige vähem tähtis, sest see osaleb paljudes biokeemilistes reaktsioonides ja tal on tugev ja mitmekülgne mõju organismile.

Piimatooted, liha, kodulinnuliha ja kala sisaldavad kõik glütsiini. L-glütsiini võib võtta ka toidulisandite kujul. Kuna glütsiin sünteesitakse inimkehas looduslikult, on selle toksilisus väga väike. Liigne glütsiin eemaldatakse organismist uriiniga.

Glütsiini biosüntees aminohapetest treoniin ja seriin toimub maksas. Tahkes olekus on glütsiin magusa maitsega kristalliline aine. See on peamine aminohape toorroosuhkrus. Inimkehas leidub glütsiini suures kontsentratsioonis lihaskoes, sidekoes ja nahas.

Milline on L-glütsiini roll?

L-glütsiinil on inimkehas mitu olulist rolli. Seda on vaja erinevate hapete, sealhulgas sapphapete, nukleiinhapete, porfüriinide ja kreatiinfosfaadi sünteesiks. Laiemalt mängib see ka olulist rolli erinevate organismi funktsioonide jaoks oluliste protsesside säilitamisel ja reguleerimisel.

L-glütsiin aitab rasva lagundada, reguleerides sapphapete toimet. See mängib olulist rolli ka seedetraktis ja kesknärvisüsteemis. Glütsiin on vajalik heemi biosünteesiks, mis on hemoglobiini põhikomponent, mis omakorda aitab säilitada erütrotsüütide terviklikkust ja tagab vere optimaalse hapnikuga küllastumise.

Glütsiin on võtmetähtsusega element keha terve DNA ja RNA - rakkude nõuetekohaseks toimimiseks vajalike geneetiliste "ehitusplokkide" - tootmisel. Kreatiin koosneb kolmest aminohappest ja üks neist on glütsiin - see vastutab täiendava energia andmise eest füüsilise tegevuse ajal ja lihasmassi suurendamise eest. Glütsiin on ka kollageeni põhikomponent - kollageen moodustab sidekoe, mis moodustab suurema osa keha sidemetest, kõõlustest ja nahast.

On tõestatud, et see aminohape on oluline mitmete haiguste ravis, samuti aitab see kaasa üldisele heaolule.

Glütsiin, närvisüsteem ja neuroloogiliste arenguhäirete ravi

Glütsiini mõju närvisüsteemile on hästi teada. Glütsiin mõjutab aju neurotransmittereid, mille olemasolu on oluline aju nõuetekohase toimimise ja vaimse tervise jaoks. Ajakirja Sleep and Biological Rhythms 2007. aasta numbris leidsid eksperdid, et glütsiini võtmine toidulisandina parandas nii objektiivseid kui ka subjektiivseid unekvaliteedi näitajaid patsientidel, kellel olid püsivalt ebatervislikud unemustrid.

Kesknärvisüsteemis toimivad tauriin, GABA ja glütsiin üksteist täiendavalt inhibeeriva neurotransmitterina, mille peamine ülesanne on edastada närviimpulsse seljaaju ja ajutüve. Glütsiini üks roll on häirida ja reguleerida närvisüsteemi neuronite üleerutatavust, vabastades kaaliumi ja kloori.

Mitmed uuringud on uurinud, kuidas aminohapped võivad aidata kaasa bipolaarse häire, skisofreenia, epilepsia ja hüperaktiivsuse ravile. Ühes sellises uuringus, mis hõlmas ravi suhtes resistentseid skisofreenilisi patsiente, leiti, et antipsühhootiliste ravimite suured glütsiiniannused viivitasid oluliselt vaimuhaiguse negatiivsete sümptomite teket. Selle uuringu tulemusi toetavad ka mitmed psühholoogilisi häireid käsitlevad uuringud. Mõned teised uuringud on näidanud, et glütsiin võib aidata ennetada epileptilisi krampe.

Glütsiin ja ainevahetus

Glütsiin on glükogeenne aminohape, mis aitab stabiliseerida veresuhkru taset ja tarnib keha kudedele glükoosi, et anda energiat. Seetõttu võib L-glütsiin aidata inimesi, kes kannatavad kroonilise väsimuse, aneemia, hüpoglükeemia või madala veresuhkru taseme all.

Glütsiin ja veresuhkru reguleerimine

Glütsiin aitab reguleerida veresuhkru taset, sest see muudab glükoosi energiaks. Tõendid näitavad, et glütsiini võtmine võimaldab 2. tüüpi diabeediga patsientidel veresuhkru taset pikaajaliselt normaliseerida. Glütsiin on magus ja seetõttu soovitatakse seda sageli suhkruasendajana, eriti diabeetikutele.

Glütsiin ja seedetrakt

Glütsiin on seedetrakti nõuetekohaseks toimimiseks hädavajalik. Seda leidub suures kontsentratsioonis sapipõies, kus see aitab moodustada sappi, mis omakorda on vajalik seedesüsteemile rasvade töötlemiseks. Glütsiin on ka antatsiidide osa, sest 2006. aastal ajakirjas Journal of Pharmaceutical Sciences avaldatud uuringu kohaselt tasakaalustab glütsiin happetaset seedetraktis.

Glütsiin ja lihasmassi suurenemine

Aminohape glütsiin on vajalik kreatiini biosünteesiks. Kreatiin on lihaste otsene energiaallikas ja aitab parandada lihasjõudu; glütsiini kasutavad sportlased, kes soovivad suurendada lihasmassi. Glütsiin võib olla kasulik olukordades, kus patsient taastub operatsioonist või luu- ja lihaskonna seisundist.

Glütsiin ja hormoonide reguleerimine

Glütsiin võib metüülituda DMG-ks (dimetüülglütsiin), mis mängib olulist rolli ühe süsiniku signaaliteel, mis omakorda on vajalik steroidide biosünteesiks ja HGH (inimese kasvuhormooni) sekretsiooni stimuleerimiseks.

Glütsiin ja vananemisvastane toime

Glütsiinil on eriline roll ka vananemisvastases võitluses. Üks kolmandik kollageenist, mis on oluline valk keha sidekudedes ja mis aitab säilitada naha tugevust ja elastsust, koosneb glütsiinist. Kui organismis ei ole piisavalt glütsiini, ei saa naharakud uueneda. Uuringud näitavad, et glütsiin kaitseb organismi verekaotuse korral šoki eest ning aitab vältida hüpoksiat ja vabade radikaalide teket.

Glütsiin ja pahaloomuliste kasvajate ravi

Mitmed varajased uuringud näitavad, et glütsiinil võib olla oluline roll teatud tüüpi pahaloomuliste kasvajate ravis, sealhulgas melanoomi pärssimisel. Üks selline uuring näitab, et toiduga saadav glütsiin pärsib angiogeneesi ja peatab pahaloomuliste kasvajate tekke.

Glütsiiniga seotud riskid

Glütsiin on enamiku inimeste jaoks täiesti ohutu. Ainult väga harva on täheldatud mõningaid kõrvaltoimeid - kõige sagedamini seedehäired, oksendamine, iiveldus ja unisus.

Järeldused

Glütsiin on üks inimkeha valkudes kõige sagedamini esinevaid aminohappeid. Me oleme kindlaks teinud, kui oluline on selle olemasolu meie kehas, eriti kesknärvisüsteemis ja seedetraktis.

Kad lietot Leicīnu?
Kad lietot Leicīnu?

Sinu ostukorv

Liituge 35,000+ kliendiga Eestis, kes on Vitamins.ee abil oma füüsilist vormi muutnud.

Sinu ostukorv on hetkel tühi

Sulle võib meeldida...

Sinu soovinimekiri