CLA ehk konjugeeritud linoolhappe toidulisandid on kahtlemata. Siin on kasulikku teavet selle kohta, kuidas CLA toimib ja kuidas seda oma treening- ja toitumiskavasse lisada!
"RASVAST VABANEDA RASVAGA!" Jah, see kõlab nagu järjekordne kahtlane reklaamilubadus. Kuid üha enam inimesi, kes alustavad oma teekonda saledama keha poole CLA-d (konjugeeritud linoolhapet) sisaldavate toidulisanditega, on veendunud, et see uus kaalulangetamismeetod tõesti toimib. Inimesed on märganud, et kui CLA-d kasutatakse koos tasakaalustatud toitumise ja hoolikalt koostatud treeningkavaga, ei vähenda see mitte ainult keharasva, vaid suurendab ka lihasjõudu ja füüsilist vastupidavust. Veelgi enam, neid väiteid CLA kohta, mis tunduvad liiga head, et olla tõsi, on hakatud teaduslikult uurima - ja selgub, et CLA on veennud ka skeptikuid.
CLA on seotud oomega-6-rasvhapetega, mis on üks kahte tüüpi asendamatuid rasvhappeid, mis aitavad organismil kiirendada ainevahetust, tugevdada immuunsüsteemi ja säilitada tervislikku kolesteroolitaset. CLA leidub piimatoodetes ja loomsetes rasvades, sealhulgas veise- ja lambalihas, täispiimas ja munades, kuid inimorganism ei suuda seda sünteesida.
Huvi CLA vastu ulatub 1980. aastate lõpuni, kui USA Wisconsini ülikooli toiduainete mikrobioloogia ja toksikoloogia osakonna professor Michael W. Pariza avastas frititud hamburgeris isoleeritud aine, millel oli võime vähendada vähi levikut hiirtel. Mõned aastad hiljem suutis tema meeskond selle salapärase aine lahti mõtestada: see oli teatud tüüpi linoolhape, mida nimetati konjugeeritud linoolhappeks ehk CLA.
On täheldatud, et ülekaalulistel või rasvunud inimestel, kes pealegi ei tee mingeid muudatusi oma toitumises, aitab CLA vähendada keharasva ja säilitada olemasolevat lihasmassi.
See avastus on viinud arvukate uuringuteni. Kuigi nad uurisid erinevaid muutujaid ja jõudsid erinevatele järeldustele, oli üks järjekindel järeldus, et CLA aitab inimestel vabaneda liigsest keharasvast. Kõige sagedamini tsiteeritud Norra uuring on 2000. aastal ajakirjas The Journal of Nutrition avaldatud uuring. Selles leiti, et ülekaalulistel või rasvunud inimestel, kes lisaks ei teinud mingeid muudatusi oma toitumises, aitas CLA vähendada keharasva ja säilitada olemasolevat lihaskoe. Uuringu projektijuhi sõnul suutsid CLA-rühmas osalejad kaotada umbes kaks ja pool kilogrammi rohkem keharasva kui platseeborühmas osalejad, kes CLA-d ei kasutanud.
Samal ajal leiti teises ajakirjas The Journal of Internal Medicine Research avaldatud uuringus, et CLA vähendab ka keharasva tervete inimeste puhul, kes teevad sporti ja kelle kehakaal on normaalne. Rahvusvahelises ajakirjas International Journal of Obesity avaldatud uuringus leiti, et CLA vähendab rasvunud meestel kõhupiirkonna rasva, samas kui Louisiana osariigi ülikooli teadlased teatasid, et CLAd kuue nädala jooksul saanud isastel hiirtel vähenes keharasv kuni 88 protsenti.
Kuidas CLA töötab?
CLA vähendab keharasva, kiirendades põhiainevahetust ehk basaalvahetust. Teisisõnu, see aitab kehal tõhusamalt muundada toidu tarbimist energiaks. CLA ei vähenda kehakaalu iseenesest, kuid nagu Pariza Ameerika Keemiaühingule selgitas, "takistab see väikese rasvaraku suurenemist". Selle tulemusena võib mõjutada keha rasva ja lihasmassi suhet. Ühes uuringus leidis Pariza, et osalejad, kes lõpetasid dieedi ja CLA võtmise, said lõpuks üsna tüüpilisel viisil kaotatud kehakaalu tagasi - umbes 75 protsenti rasva ja 25 protsenti lihaseid. Teisest küljest, uuringus osalejad, kes lõpetasid dieedi, kuid jätkasid CLA võtmist, võtsid samuti kaalus juurde, kuid nende suhe oli 50:50.
CLA eelised ei lõpe ainult saledama vöökohaga. Edasised uuringud on näidanud, et lisaks lihasjõu ja füüsilise vastupidavuse suurendamisele võib CLA mõjutada ka teatavate haiguste arengut ja kulgu. Dr Delbert Derscheid, Chicago Ülikooli kopsu- ja kriitilise meditsiini osakonna vähi- ja astmauurija, vaatas läbi üle 200 uuringu ja kliinilise uuringu, mis on avaldatud kogu maailmas CLA positiivse mõju kohta inimeste tervisele. Mõned tulemused näitavad, et naistel, kelle kehakudedes on kõrge CLA sisaldus, on rinnavähi esinemissagedus suhteliselt madalam. Sarnaseid tulemusi on täheldatud ka jämesoole- ja eesnäärmevähi puhul. Ja sellega ei piirduta: CLA on seotud ka immuunsüsteemi paranemisega, samuti südame-veresoonkonna haiguste, 2. tüüpi diabeedi, osteoporoosi ja isegi allergiate vähenemisega.
Pariza juhib ettevaatlikult tähelepanu sellele, et CLA uurimine on praegu veel lapsekingades. "Mõned neist leidudest on paremini dokumenteeritud kui teised," tunnistab ta. "CLA avaldab tugevat pärssivat mõju keha rasva kogunemisele, kuid selle mõju kohta lihastele puuduvad veel veenvad tõendid. Loomamudelites vähendab CLA mõnede, kuid mitte kõigi vähkkasvajate teket; eriti tõhusalt vähendab CLA toiduga manustatav rinnavähk näriliste puhul rinnavähi esinemissagedust. Siiski ei ole teatud aspektid, näiteks selle mõju diabeedi puhul, tõestatud."
Olgu kuidas on, isegi kui CLA-l ei ole vähi ravis imelist tõhusust, on suur tõenäosus, et see on ka tulevikus väga populaarne toidulisand.
USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmetel on peaaegu kolm neljast Ameerika täiskasvanust ülekaalulised või rasvunud. Ja ei ole kahtlust, et suur osa neist inimestest võtaks hea meelega tõhusat toidulisandit, et saavutada saledam figuur.
Kes saavad CLA-st kasu?
Kas konjugeeritud linoolhape võib aidata ka teid? Võib-olla, kui te teate, kuidas seda õigesti kasutada. Enamikus uuringutes on jõutud järeldusele, et inimene peab tarbima 3,4 grammi CLA-d (3 400 mg) päevas, et saada kasu selle kasulikkusest tervisele (mitmes uuringus kasutati kaks kuni kolm korda rohkem, kuid need uuringud kestsid ainult 12 nädalat). Selle 3,4 grammi allikad ei ole siiski päris selged. Peter W. Parodi, Victoria osariigis asuva Australian Dairy Research and Improvement Corporationi toitumisteadlase sõnul on kõigist toidus leiduvatest CLA-dest "piimarasv kõige väärtuslikum CLA allikas". On siiski tõsi, et "madala rasvasisaldusega" hullumeelsetes USAs on piimatoodete ja punase liha tarbimine viimasel ajal oluliselt vähenenud. Wisconsini ülikooli uuringud näitavad, et CLA tarbimine on viimase kahe aastakümne jooksul tõenäoliselt vähenenud koguni 80 protsenti.
Kuid isegi kui te võtate endale kohustuse juua mitu klaasi täispiima päevas, ei saa te tõenäoliselt ikkagi piisavalt CLA-d. Tänu muutustele kariloomade söötmise harjumustes viimase 50 aasta jooksul on looduslikult esinev CLA meie toidust praktiliselt kadunud. Dr. Larry D. Sater, põllumajandusteadlane ja piimatööstusteadlane USA Piimauuringute Keskuses Madisonis, Wisconsinis, viis hiljuti läbi uuringu, milles võrreldi CLA sisaldust karjamaal ja heinaga või siloga söödetud lehmade piimas. Sater leidis, et karjamaal peetavate lehmade piim sisaldas 500 protsenti rohkem CLA-d kui siloga söödetud lehmade piim. "Nii on see ka siis, kui karjatamata veised söövad heina," ütles Sater. CLA sisaldus on ka karjamaal kasvatatud veiste lihas kõrgem kui teraviljaga toidetud veistel.
Hea uudis on see, et madala CLA-ga piima puhul on need päevad tõenäoliselt loetud. Kanadas asuva Alberta ülikooli teadlased on teatanud, et nad töötavad välja piima, mis sisaldab rohkem CLA-d. Selle saavutamiseks lisatakse loomade söödasse erinevaid õlisid, sealhulgas rapsi-, safloori- või linaseemneõli. Praegu on selle valemi patenditaotlus menetluses.
Kuid praegu on Paris'i sõnul toidulisandid kõige tervislikum viis CLA tarbimiseks, sest need sisaldavad bioloogiliselt aktiivseid CLA isomeere (keemilisi ühendeid) kindlas koguses ja vahekorras. "Toiduainetes, mis loomulikult sisaldavad CLA-d, sealhulgas veiseliha ja piimatooted, on CLA sisaldus seotud suurenenud rasvasisaldusega. See tähendab, et peaksite sööma palju rasva, et saada piisavalt CLA-d."
Kas kõik CLA toidulisandid on ühesugused? Nad ei ole. Erinevad kaubamärgid sisaldavad tavaliselt erinevas koguses aktiivset CLA-d. Kuna iga preparaat sisaldab ka teisi õlisid erinevates proportsioonides, peaksite arvutama, kui palju CLA-d te iga toidulisandiga tarbite, ja veenduma, et see on vähemalt 3,4 grammi päevas. Kui üks 1 000 mg kapsel sisaldab 75 protsenti CLA-d, siis võtate 750 mg CLA-d, mis tähendab, et peate võtma viis sellist kapslit, et saada soovitatud 3,4 grammi. Kõige levinum CLA vorm, mida kasutatakse teadusuuringutes, on patenteeritud valem nimega Tonalin. Tonaliini leidub mitmetes kaubamärkides, sealhulgas Natrol, Jarrow Formulas ja Nature's Way .
Paljud inimesed leiavad, et CLA toidulisandeid on kõige parem võtta enne sööki või koos toiduga. Kõrvaltoimed on väga harvad, kuid aeg-ajalt on täheldatud iiveldust või seedehäireid. Neid saab siiski vähendada, kui võtta toidulisand koos valkudega, näiteks madala rasvasisaldusega piimaga. Inimesed, kes teatavad kõrvaltoimetest, ütlevad kõige sagedamini, et need kaovad tavaliselt umbes kahe nädala pärast. Seni ei ole leitud CLA seost terviseriskide või tõsiste kõrvaltoimetega.
Siiski on oluline meeles pidada, et CLA ei ole võluväli. See ei asenda tasakaalustatud toitumist ega treeningut. "Ma arvan, et see võib kindlasti aidata [kehakaalu langetamisel], kuid see ei ole imeravim," ütleb Pariza. Siiski usub ta, et CLA annab märkimisväärset psühholoogilist kasu, kui seda lisada toidule. Oma uuringus märkas Pariza, et osalejad, kes võtsid CLA-d regulaarselt, tundsid end oluliselt paremini kui need, kes said platseebot. "See on põhimõtteliselt tingitud stressi vähenemisest, mis on tingitud kehakaalu alandavast dieedist," selgitab ta. "CLA võib olla kasulik ka inimestele, kes peavad osaliselt dieeti, sest paranenud tulemused aitavad neil jätkata ja jätkata."